Vær forberedt

Det ser kanskje spennende ut å leve av fotografi, men du bør være sikker på at du vet hva du går inn i. Som med de fleste andre kreative yrker kreves det hard jobbing og mye nettverking. Du kan komme til å gå lange perioder uten noen oppdrag, så det kan lønne seg å enten spare opp penger først eller ha en deltidsjobb ved siden av – hvert fall til å begynne med. Sørg også for at du er god nok til å kunne konkurrere med de andre fotografene på markedet. Kan du svare ja på disse punktene er det bare å lese videre.

Spre arbeidet ditt

Det er veldig viktig å vise så mange som mulig hva du er god for, og helst med en gang. Ta turen innom diverse sosiale arrangementer hvor du kan bli kjent med potensielle kunder. Et godt tips kan også være å ta så mange bilder som mulig på konserter, utstillinger og andre arrangementer av denne typen om dette er et miljø du ønsker å selge bilder til. Deretter kan du kontakte artistene eller kunstnerne og sende dem de beste bildene fra kvelden. Det føles kanskje feil å gi bort bildene dine gratis, men dette er veldig god reklame som kan lønne seg senere.

Selg bilder til arkiver

Om du er fotograf vet du kanskje allerede hvor mange av de fine bildene du finner i diverse artikler og på ulike blogger kommer fra. Stock photos, eller arkivfoto på godt norsk, er en populær kilde for fotografier. Du får kanskje ikke veldig godt betalt per bilder på disse sidene, men mange operer sånn at du får betalt på nytt hver gang noen kjøper akkurat ditt bilde av dem. Husk på at bildene her bør være så generelle som mulig, sånn at de kan brukes i mange ulike sammenhenger. Landskap, dyr og personer i ulike situasjoner er veldig populært her.

De store summene

De best betalte oppdragene er ikke nødvendigvis de mest spennende for din del, eller de som gir det mest kunstnerisk frihet. Allikevel er det mye penger å hente i å fotografere bryllup, dåp og iblant konfirmasjoner. Dette er store dager som familier ønsker å få foreviget for fremtiden. så det er mange som er villige til å investere mye i en god fotograf for anledningen. Her kan det også være lurt å ta noen bilder på eget initiativ før du setter i gang, så du har noe å vise til for fremtidige kunder. Hvorfor ikke øve deg litt på din egen familie?

Den trygge veien

Du trenger heller ikke være frilanser og helt uavhengig for å kunne leve som fotograf. Det kan være slitsomt å alltid måtte jakte på oppdrag, og det å ha en arbeidsgiver kan være en god trygghet å ha. Dette innebærer selvfølgelig at det ikke nødvendigvis alltid er du som bestemmer hva du skal fotografere, men det kan uansett være verdt det for å ha en stabil inntekt. Ta en tur innom ulike aviser, produksjonsselskaper eller andre som trenger en fast strøm av bilder, og se om du har hellet med deg. Her hjelper det selvfølgelig at du har en god portefølje fra før av.

Vit hva du er verdt

Uansett hvilken vei du velger å gå – frilans, ansatt eller en mellomting – er du nødt til å vite hva bildene dine er verdt. Tar du for høye summer kan du virke arrogant og urealistisk, og da vil alle jobbene gå til noen andre som er rimeligere. Men det er heller ikke smart å ta for lite betalt, da klarer du ikke å betale dine egne utgifter. Dessuten kan du gi et inntrykk av at du er uerfaren og lite proff om du vil ta bilder for nesten ingenting. Her er det en god balanse som er nøkkelen. Lykke til!