Slik blir du en bedre fotograf

For å drive med fotografi trenger du først noe å ta bilde med. Det er ikke alltid nødvendig å gjøre store investeringer i utstyr, spesielt ikke i begynnerfasen. Det kan holde lenge med mobilkameraet ditt. Prøv å gjøre deg litt kjent med dette. Neste steg er å finne noe å ta bilde av. Hva ønsker du å fange? Det finnes uendelig med muligheter der ute. Prøv å være åpen for omgivelsene dine. Kanskje vil du ta bilde av kjære og nære, blomstene i hagen, bilene på veien, eller kanskje vil du være litt ekstra kunstnerisk og leke med abstraksjon av motiver. Alt er mulig, det er opp til deg.

Bli kjent med kameraet

Det er mange ting å tenke på når du skal ta et bilde. Som oftest er valg av utstyr kanskje den minst åpenbare delen om du ikke er så teknisk kjent. Du kan ta mange bra bilder med veldig enkle verktøy, men for å gjøre dette er det viktig å vite hvordan du optimaliserer bruken av det du har for hånden. Prøv å lek med innstillingene på kameraet ditt, bli kjent med hva som gjør hva. Hvilken effekt har de på motivet? Finn ut hvilke uttrykk du liker best. Lær deg noen begreper som gjør innstillingene enklere å forstå. Søk opp ISO, hvitbalanse, og lukkerhastighet i begynnelsen

Finn motivet

Etter du er gjort deg litt kjent med kamera, kan fotograferingen endelig begynne. Det er nå du skal finne noe å ta bilde av. Avhengig av kamera og linsevalg er noen motiver lettere å fange enn andre. Ikke la dette stoppe deg. Begynn med noe enkelt, og spar opp til bedre utstyr om du føler det er behov. Den beste måten å bli god på, er å øve seg. Kanskje kan du kjøpe noe frukt og lage et lite stilleben, eller kanskje får du overbevist en venn om å stå modell. Sett kamera foran subjektet, finn lys, utsnitt, fokus og knips i vei!

Lek med komposisjon

Noen fotografi-situasjoner gir deg mer kontroll enn andre. Er du ute i villmarka, er det for eksempel ikke lett å endre motivet. Da må du gjerne lete litt for å finne de beste bildene. Husk å justere innstillingene før du begynner å fotografere, ellers vil materialet ofte ende opp overeksponert eller i ufokus. Prøv å bruk landskapet til din fordel, se for eksempel etter trær og greinverk som kan «ramme» inn landskapet. Vær obs på hvor du ønsker betrakterens øyne skal hvile. Kanskje må du komme nærmere for å yte motivet rettferdighet, eller kanskje øke avstanden. Bygg opp komposisjonen ved å velge et utsnitt som gir flere lag.

Eksperimenter

Fotografi er en kreativ aktivitet. Derfor er det viktig å eksperimentere. La deg inspirere av omverdenen, og test ting du har sett på TV eller på nettet. Lek med innstillingene, så vel som utsnitt og vinkler. Dette kan endre både motivets uttrykk og dimensjoner. Fotograferer du for eksempel en stein; flytt kameraet så nære at den fyller hele skjermen. Da kan steinen plutselig ligne på overflaten av en ukjent planet. Tar du bilde av et lite barn nedenfra og opp, blir plutselig hun eller han forvandlet til en kjempe. Bruk fantasien. Kanskje kan du ta inn noen rekvisitter, eller bruke laken og andre tekstiler som bakgrunn.

Gjør det du selv vil

For å bli en bedre fotograf kreves det tålmodighet og motivasjon. Start med å lese om grunnleggende kamerateknikker, og lær deg utstyret ditt. Vær oppmerksom på omgivelsene, vær flink til å bruke blikket. Mye av arbeidet skjer faktisk ofte uten at du har kamera i hendene. Merk deg for eksempel hvordan lyset er forskjellige tider på dagen. Er det muligens best å bare ta bilder under skumringen? Finn ut hva du ønsker å fange. Kanskje fascineres du av teksturer, og gjør en hel fotoserie av barken fra et enkelt bjørketre. Kanskje fotfølger du folk på gaten for å ta bilde av skyggene deres. Vær uredd, og ha det gøy.