Fotografutdanning

Hvis du ønsker å jobbe som profesjonell fotograf tenker du kanskje også på en utdanning. Som fotograf jobber du ofte på vegne av klienter hvor du får i oppdrag å ta bilder av mennesker, dyr, natur eller forskjellige hendelser. Noen er også kunstneriske fotografer og jobber for sitt eget varemerke med sitt eget spesielle uttrykk. Når du jobber med kunder er det viktig å ha en god kommunikasjon, sånn at det er helt tydelig hva de ønsker seg. Kommunikasjon betyr også at du er i stand til å skape forskjellige visuelle uttrykk som samsvarer med ønskene kunden måtte ha.

Å utdanne seg som fotograf krever visse talenter

Metodene du må bruke som fotograf varierer fra kunde til kunde enten kundene er bedrifter, privatpersoner eller media. Noen fotografer velger også å spesialisere seg innen et spesielt felt. Det kan være innen mote, som portrettfotograf, sportsfotograf eller reklame. Mulighetene er mange. Ditt eget uttrykk er viktig, samtidig som du formidler et visuelt budskap som kan fungere i oppdragets sammenheng. Derfor må du også være fleksibel, og villig til hele tiden å tenke nytt. Kreativitet og utradisjonell tenkning er i mange sammenhenger viktig, men det er ikke alt. Det er like viktig å beherske det tekniske, som lys og digitalt etterarbeid.

Mange valgmuligheter for fotoutdanning

Før du søker utdanning som fotograf bør du ha et godt dybde- og fargesyn. Ta også med i betraktningen at de fleste fotografer ikke er fast ansatt, men jobber som selvstendig næringsdrivende på freelance-basis. Du har flere muligheter til utdanning, både på folkehøgskole, høgskole og fotoskoler i utlandet. Fotoutdanning på videregående skole varer i 4 år, med 2 års praksis som lærling. Etter lærlingtiden kan du ta svennebrevet i fotofaget. Senere kan du ta mesterbrev hvis du har minimum 6 års erfaring i faget. Hvis du vil ha en høyere fagskolegrad kan du for eksempel søke Nordic School of Photography i Oslo.

Nordic School of Photography i Oslo

Nordic School of Photography er en toårig fotoutdanning som er en offentlig godkjent skole. Her vil du kunne utdanne deg innen både film og fotografering. Skolens mål er å utvikle din visuelle identitet og forberede deg på en karrière hvor konkurransen er stor. Du blir undervist av noen av de beste fotografene, og blir en del av et inspirerende og utfordrende miljø. Her har du muligheten til å bygge opp nettverk mens du lærer avanserte fototeknikker. I tillegg vil du lære om emner som reklame- og motefotografering. Hvis du også er interessert i film vil du få opplæring i dokumentfilmfotografi og film.

Gå på fotoskole i utlandet

Hvis du ønsker å studere foto i utlandet kan du gjøre dette gjennom SONOR. Valget står mellom semesterstudier, bachelor- eller mastergrad ved universiteter i USA, Australia, Storbritannia , Canada eller New Zealand. Studier ved disse skolene gir deg et solid grunnlag for å stå på egne foto-ben etter endt utdannelse. Samtidig kan du oppleve og være en del av en annen kultur. Studieveiledere kan hjelpe deg med både gode råd og søknad. De er gode veiledere med tanke på å være en internasjonal student. SONOR har et stort kontaktnett med et stort utvalg av skoler som vil passe dine ønsker og behov.

Ta fotointeressen til bachelorgrad

Å utdanne deg som profesjonell fotograf gir mange muligheter. Denne bransjen øker kraftig i det visuelle samfunnet vi lever i, og etterspørselen etter gode fotografer er stor. Du må allikevel ha vilje til å stå på, for jobbene kommer som regel ikke av seg selv. Etter å ha uteksaminert deg på en god fotoskole har du de beste forutsetningen for å klare deg i et konkurransedyktig marked. Etter utdannelse i foto på høgskoler kan du også velge å fortsette studiene. Du kan for eksempel oppnå bachelorgrad hos School of Visual Arts i New York eller London College of Communication.